Маркетинг доступності медичних послуг вторинної та спеціалізованої ланки медичної допомоги в системі охорони здоров’я - Matviiv, Vasyl (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
В статті проведено маркетинговий аналіз рівнів доступності для пацієнтів медичних послуг вторинної та спеціалізованої ланки медичної допомоги, яка надається закладами охорони здоров’я вторинної та третинної ланки. Здійснено теоретичний аналіз досліджень зарубіжними науковцями проблеми рівнів доступності різних категорій пацієнтів до медичної допомоги. З’ясовано, що пацієнти, які мають супутні хронічні захворювання, мають певні бар’єри доступу до вторинної та спеціалізованої ланки медичної допомоги. Охарактеризовано динаміку оцінки респондентами зміни основних видів доступності медичних послуг для населення (якості надання медичної допомоги та фінансової доступності), які надається вузькопрофільними лікарями в поліклініці та в госпіталях. Проаналізовано основні показники зміни рівнів доступності медичної послуг, яка надавалася вузькопрофільними лікарями в поліклініці та в лікарні (в стаціонарі). Доведено, що здійснення маркетингового аналізу доступності для населення вторинної та третинної ланки медичних послуг, стане своєрідним індикатором доступності для пацієнтів при необхідності одержання своєчасного та ефективного лікування й сприятиме їхній задоволеності медичними послугами.