Енергетична безпека держави: концепція формування стратегічних векторів зміцнення - Shchurov, Igor (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Нові виклики сьогодення диктують зміни до базових підходів щодо формування стратегічних векторів зміцнення енергетичної безпеки держави. Вкрай важливими чинниками, що продукують такі зміни, виступають проблеми ризик-орієнтованого характеру. Окрім цього, вони підсилюються наслідками вторгнення росії на територію України. Зрозуміло, що заявлені раніше базові підходи до формування стратегічних векторів зміцнення енергетичної безпеки держави, видозмінилися та трансформувалися в нові підходи. Зважаючи на мінливе середовище сьогодення, особливої актуальності набуває енергетична безпека держави, яка потребує підтримки з боку міжнародних інституцій, та виокремлення екзооб’єднувального підходу до формування стратегічних векторів її зміцнення. Мета. Дослідити енергетичну безпеку держави крізь призму вітчизняного та світового масштабу, що дасть змогу визначити базові підходи до формування стратегічних векторів її зміцнення. Метод (методологія). У процесі дослідження використано такі методи, як логічний, що дав змогу проаналізувати наукові праці у площині енергетичної безпеки держави; аналіз і синтез, що дали змогу виокремити базові підходи формування стратегічних векторів її зміцнення. Результати. Охарактеризовано сутнісну характеристику енергетичної безпеки держави. Зосереджено увагу на її розумінні через нормативно-правове підґрунтя. Виокремлено дев’ятнадцять базових підходів до формування стратегічних векторів зміцнення енергетичної безпеки держави, серед яких вісім із них перебувають у постійній взаємодії (ресурсно-технологічний, відомчий, екологічний, соціальний, управлінський, описовий, геополітичний і економічний). Детальний аналіз базових підходів визначив екзооб’єднувальний підхід, що дозволить реалізацію оптимістичного сценарію розвитку через призму постійної взаємодії між усіма підходами з елементами споживчоцентризму. Встановлено, що базові підходи взаємодіють між собою, доповнюють один одного та створюють ефект синергії.