Insurtech: нові можливості розвитку страхового ринку - Skryl, Vitaliia; Hlushko, Alina (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті актуалізована проблема функціонування та розвитку страхового ринку України, який потребує кардинальних змін. Це є наслідком розвитку цифрової економіки та впровадження інноваційних технологій у всі сфери економічної діяльності через розширення електронної комерції, електронного бізнесу, використання різних мобільних додатків та платформ, які доступні для широкого використання та забезпечують конкурентні переваги. Наголошується, що процеси глобалізації фінансових ринків у світовій економіці вже суттєво трансформували відносини страхових компаній з агентами на ринку та спонукали до модернізації у бізнес-моделях і технологічних процесах. Окрема увага у статті приділена перевагам впровадження цифрових інновацій у страхуванні, їх особливостям і ролі FinTech стартапів у сучасних трансформаціях на фінансовому ринку. В роботі здійснено аналіз динаміки зміни використання Insurtech технологій у різних країнах світу та виявлено позитивний вплив на економічний розвиток різних країн. Окрема увага у дослідженні приділена аналізу змін на страховому ринку України, які відбуваються на тлі пандемії Covid-19 та повномасштабного воєнного вторгнення російської федерації. За результатом аналізу стану страховиків України, зроблено висновок, що набутий рівень діджиталізації фінансового простору виступив позитивним важелем збереження фінансової стабільності для українських страхових компаній і дозволив їм у короткий час переформувати переважаючу більшість бізнес-процесів і комунікацій з клієнтами у дистанційний формат. Такі трансформації дозволили швидко відновити роботу, утримати на належному рівні основні фінансові показники і навіть зберегти прибутковість діяльності. За підсумком дослідження виділено категорії позитивних змін у страховому бізнесі, що вже сталися завдяки діджиталізації і мають продовжуватися надалі. Зроблено загальний висновок про беззаперечну актуальність і важливість подальшого просування цифрових інновацій у страхуванні в цілях вдосконалення комунікацій, каналів продажів та бізнес-процесів. Це у підсумку допоможе галузі подолати кризу і сприятиме подальшому ефективному розвитку.