Розрахунок рейтингу постачальників у задачі управління постачаннями - Belz, Oleksandra (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Метою роботи є розробка найбільш оптимального алгоритму розрахунку рейтингу постачальників, що є важливим елементом управління постачаннями. У статті проаналізовано існуючі методики розрахунку рейтингу постачальника та виявлено їхні недоліки. Описано алгоритм розрахунку рейтингових оцінок постачальників на підставі як експертних даних, так і статистичних даних. Виокремлено основні критерії, за якими доцільно оцінювати постачальників. Критерії оцінення запропоновано групувати: ті, що пов'язані із загальним станом і можливостями постачальника; ті, що пов'язані з надійністю бізнесу постачальника; ті, що пов'язані з операційними ризиками. Запропоновано алгоритм оцінки критеріїв рейтингування постачальників, який передбачає збір статистичних даних у форматі факторів-дестимуляторів. Алгоритм передбачає розрахунок рейтингу з урахуванням співвідношення значення фактора-дестимулятора, який описує стан конкретного постачальника, до середньоринкового значення такого фактора-дестимулятора. Також алгоритм враховує динаміку зміни значень критеріїв оцінення постачальника. Запропоновано порівнювати результати рейтингування постачальників з класифікацією постачальників за методом АВС-аналізу. За результатами порівняння запропоновано застосовувати таку бізнес-логіку: якщо за результатами рейтингування постачальника оцінено як перспективного, а за результатами АВС-аналізу він не попадає в групу А, тоді необхідно розробити план дій для покращення співпраці з таким постачальником; якщо за результатами рейтингування постачальника оцінено як неперспективного, а за результатами АВС-аналізу він попадає в групу А, тоді необхідно терміново вжити заходів щодо виведення такого постачальника з переліку партнерів компанії; якщо постачальник належать до групи А за результатами АВС-аналізу та є перспективними за результатами рейтенгування, тоді необхідно розробляти стратегію ведення переговорів щодо лояльності їхньої цінової політики по відношенню до компанії. Сформульовано висновок, що запропонований у дослідженні алгоритм оцінки критеріїв рейтингу дасть змогу компаніям зробити ефективний вибір постачальників.