Діджиталізація інвестиційних процесів: ризик-менеджмент та економічна безпека - Kalinin, Oleksandr; Gonchar, Viktoriya (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті розглядаються ризики та економічна безпека, пов'язані з діджиталізацією інвестиційних процесів, включаючи використання технологій блокчейн, інтелектуальних контрактів та робот-радників. Проведено дослідження основних понять та тенденцій, пов'язаних з діджиталізацією інвестиційних процесів, включаючи визначення діджиталізації та приклади застосування цих понять у реальному світі. Оцінено рівень та характеристика діджиталізації в інвестиційній сфері на сучасному етапі. На основі ідентифікації ризиків доведено, що основними є ризики кібербезпеки, ризики волатильності, ризики фінансових махінацій. Аналіз причин та наслідків широкого застосування цифрових технологій у сфері інвестицій дозволив виокремити загальні причини: ефективність та швидкість, доступність, автоматизація, можливість аналізу великого масиву даних. Серед головних наслідків діджиталізації виокремлено: збільшення обсягу торгівлі, зниження вартості інвестування, вплив на ринкову волатильність, демократизація інвестицій, розвиток фінтех стартапів, збільшення ризику фінансових махінацій. Проаналізовано вплив діджиталізації на інвестиційні процеси та надано тенденції, які призводять до трансформації інвестиційного ландшафту. Аналіз проведено за період 2000-2025 рр. Досліджено цифрові інструменти прийняття рішень щодо інвестування, сфера інвестицій та глобальні тренди. Доведено, що діджиталізація продовжить впливати на інвестиційні процеси. В сучасному періоді основними напрямами інвестицій є біотехнології, зелені технології, кібербезпека, криптовалютні активи та інтернет речей. Прогнозується стрімкий розвиток галузей, які тісно пов'язані з цифровими технологіями. Наступний період 2025-2030 може включати тенденції, пов'язані з розвитком квантових комп'ютерів, зростанням автономних транспортних засобів, розвитком метавсесвіту та продовженням інтеграції штучного інтелекту та машинного навчання в усі сфери життя. Ці нові технологічні напрями можуть привести до змін у цифрових інструментах прийняття рішень та забезпечити нові можливості для інвестування.