Методологічні основи прогнозування та планування в сфері розробки стратегічних рішень в аудиті, аналізі та оподаткуванні - Lysenko, Alla (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті систематизовано компоненти методологічного забезпечення прогнозування та планування в сфері розробки стратегічних рішень в аудиті, аналізі та оподаткуванні. Встановлено, що таке методологічне забезпечення формують базові поняття, а також види, етапи, рівні, об’єкти, принципи, методи планування та прогнозування, моделі, планово-прогнозні показники. Досліджено операційні складові планування та прогнозування стратегічних рішень: техніко-технологічну, фінансову, соціальну, кадрову та управлінську. Доведено, що реалізація методологічного інструментарію в практичній площині забезпечить оцінку стану обліково-аналітичної системи, а також виявлення характерних тенденцій, проблемних аспектів, чинників впливу, формування стратегічних цілей, розробку планів та прогнозних варіантів рішень, їх обґрунтування, вибір оптимального стратегічного рішення та розробку тактичних заходів для подальшої реалізації такого рішення.