Інформаційно-аналітичне забезпечення управління виробничими запасами підприємства з метою попередження криз - Svystun, Lyudmyla; Kalinichenko, Alina (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Використання якісного інформаційного забезпечення та сучасних методів аналізу виробничих запасів є важливими факторами, що впливають на ефективність діяльності підприємства. Це особливо актуально для підприємств, що працюють в умовах нестабільної економіки та відчувають загрозу виникнення кризових явищ у господарській діяльності. Автоматизація процесу аналізу виробничих запасів дозволяє підвищити ефективність управління запасами та забезпечити більш точне та актуальне прийняття управлінських рішень, які мають бути виваженими і вчасними. У статті розглядається роль і важливість інформаційно-аналітичного забезпечення управління виробничими запасами на сільськогосподарських підприємствах. Серед інших, пропонується використовувати методи: економіко-статистичного, АВС-, ХYZ-, функціонально-витратного аналізу та ін. Автори наголошують, що використання програмного забезпечення, програмних комплексів та інформаційно-технічних баз даних може покращити ефективність виробництва, забезпечуючи точне планування, аналіз та контроль запасів, сировини та матеріалів, а також покращення комунікації з постачальниками. У статті наведено переваги автоматизації аналізу виробничих запасів, такі як: швидше збирання та аналіз даних, вчасне виявлення потреб у матеріалах, зменшення втрат ресурсів та підвищення точності прогнозування виробництва. Таким чином, автори статті рекомендують використовувати сучасні інформаційні технології та системи управління запасами для покращення ефективності сільськогосподарських підприємств та запобігання ризику виникнення кризи на них у період ведення військових дій в країні.