Фінансова модель оцінювання економічного ефекту розвитку корпоративного підприємництва - Ligonenko, Larisa; Mysyliuk, Vlada (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У дослідженні розкрито важливість розроблення прикладного інструментарію щодо оцінювання економічного ефекту розвитку корпоративного підприємництва в рамках усталених бізнес-організацій. Виявлено, що попередні дослідження акцентують увагу на позитивному впливі застосування підприємницького стилю управління на показники діяльності бізнес-організацій, однак, спостерігається відсутність конкретних пропозицій щодо оцінювання впливу реалізації внутрішніх бізнес-ініціатив працівників на результати діяльності бізнес-організацій. Обґрунтовано фінансову модель оцінювання економічного ефекту реалізації запропонованих працівниками інноваційних рішень, ідей та проєктів та створення на їх основі нових підприємницьких одиниць. Наведено результати авторських розрахунків, які підтверджують практичну можливість застосування запропонованої моделі та демонструють позитивний впливу розвитку корпоративного підприємництва та створення нових підприємницьких одиниць на цінність бізнес-організації в цілому. Виявлено, що реалізація інноваційних рішень, ідей та проєктів, які знаходять підтримку в рамках впровадження ініціатив щодо розвитку корпоративного підприємництва, здійснює позитивну дію на цінність материнської бізнес-організації, а також призводить до генерації додаткових грошових потоків внаслідок створення нових підприємницьких одиниць. Продемонстровано, що інновації, створенні в межах програм розвитку корпоративного підприємництва, спричиняють зростання цінності бізнес-організації шляхом приросту обсягу продажу продукції, приросту рівня маржинального доходу, зменшення рівня операційних витрат, зменшення рівня податкового навантаження тощо. Показано, що нова підприємницька одиниця, створена на основі інноваційних рішень, ідей, проєктів, реалізованих за рахунок розвитку корпоративного підприємництва, здатна генерувати значні обсяги грошових потоків внаслідок високого рівня прибутковості нового ринку, меншого рівня податкового навантаження порівняно з материнською бізнес-організацією, залучення додаткових фінансових ресурсів та формування додаткових активів.