Вплив пандемії Covid-19 на систему освіти з точки зору вчителів в Азербайджані - Aghayeva, Konul; Hamzatova, Fidan (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Мета цього дослідження - визначити, як на працівників освіти в Азербайджані впливає пандемія Covid-19, дослідити зміни в поведінці вчителів та знайти рішення проблем, спричинених дистанційною освітою. Інформаційна база дослідження включає літературу, інтернет-ресурси, статті та журнали англійською, турецькою та азербайджанською мовами. Також були використані дослідження та рекомендації міжнародних організацій. Для аналізу даних використовувався змішаний метод, в якому якісні та кількісні методи дослідження застосовувалися разом. Згідно з попередніми дослідженнями, поєднання кількісних та якісних методів у дизайні змішаного методу дасть більш ефективні результати та допоможе у всебічному аналізі проблеми. Відомо, що, незважаючи на великі переваги системи дистанційної освіти, швидкий перехід на неї мав негативний вплив на викладачів та систему освіти в цілому. Дистанційне навчання призвело до того, що вчителі проводять більше часу онлайн. Такі процеси, як викладання, оцінювання учнів, спілкування з учнями, навчання використанню освітніх онлайн-платформ за короткий час, спілкування з батьками та надання їм підтримки, були реалізовані в режимі онлайн. Реалізація таких процесів онлайн створила проблеми для вчителів, такі як технострес, психологічний стрес, зниження мотивації і задоволеності роботою. За результатами дослідження, більшість вчителів підтримують спільне застосування дистанційної та традиційної систем освіти, позитивно оцінюють дистанційну освіту лише з точки зору усунення фактору часу та простору в навчанні, продовження освіти в кризових ситуаціях, підвищення рівня ІКТ-навичок учнів. Працівники освіти відзначають важливість спільної підтримки Міністерства освіти, батьків учнів та керівників шкіл для вирішення проблем, що виникли.