Україна-ЄС: аналітична оцінка міжнародної торгівлі послугами - Totska, Olesia (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Метою дослідження є комплексна аналітична оцінка міжнародної торгівлі послугами між Україною та країнами ЄС. Для аналізу обрано 2021 р., оскільки на сайті Державної служби статистики України відповідні дані за 2022 р. відсутні у зв’язку з війною. До статистичних даних застосовано метод ABC-аналізу, який розбиває початкову множину об’єктів (країн ЄС) на три підмножини залежно від їх питомої ваги в загальному значенні показника (українського експорту послуг чи імпорту власних послуг в Україну): А (приблизно 80 %) – група країн з великою сумарною часткою показника; B (приблизно 15 %) – група країн із середньою сумарною величиною показника; С (приблизно 5 %) – група країн із невеликою сумарною часткою показника. На першому етапі за допомогою методу ABC-аналізу 27 країн ЄС розподілено на три групи залежно від їх частки в загальному експорті послуг з України в 2021 р. До групи А увійшло 12 країн ЄС (Німеччина, Польща, Кіпр, Нідерланди, Угорщина, Мальта, Австрія, Франція, Данія, Естонія, Бельгія, Італія), до кожної з яких експортовано послуг з України на суму від 125,8 млн дол. США до 717,3 млн дол. США. На другому етапі за допомогою методу ABC-аналізу всі країни ЄС розділено на три групи залежно від їх частки в загальному імпорті послуг в Україну в 2021 р. До групи А також увійшло 12 країн ЄС (Німеччина, Ірландія, Кіпр, Польща, Мальта, Бельгія, Франція, Нідерланди, Австрія, Люксембург, Швеція, Данія), кожна з яких імпортувала в Україну послуг на суму від 82,0 млн дол. США до 458,9 млн дол. США. На третьому етапі проведено структурний аналіз експортно-імпортних операцій із послугами між Україною та тими країнами ЄС, які на попередніх двох етапах двічі потрапляли до групи А (Німеччина, Польща, Кіпр, Нідерланди, Мальта, Австрія, Франція, Данія, Бельгія). Визначено послуги, які мають найбільший потенціал для експорту (послуги з переробки матеріальних ресурсів; транспортні послуги; послуги у сфері телекомунікації, комп’ютерні та інформаційні послуги; ділові послуги; послуги зі страхування; послуги, пов’язані з фінансовою діяльністю) чи імпорту (транспортні послуги; послуги у сфері телекомунікації, комп’ютерні та інформаційні послуги; ділові послуги; послуги, пов’язані з подорожами; послуги, пов’язані з фінансовою діяльністю; роялті та інші послуги, пов’язані з використанням інтелектуальної власності; послуги зі страхування; державні та урядові послуги) між Україною та цими країнами.