Проблеми збереження та розвитку людського капіталу в умовах цифровізації: національний і регіональний контексти - Zachosova, Nataliia (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Узагальнено основні причини втрати людського капіталу в Україні за останнє десятиліття. Визначено умови, які впливають на виконання місії збереження людського капіталу у різних регіонах України – окупованих, прифронтових і тилових. Обґрунтовано, що заходи щодо збереження людського капіталу мають плануватися із врахуванням гендерного та вікового складу населення регіону, стану безпеки перебування на тій чи іншій території, економічних умов, у яких проживає населення, наявності або відсутності можливостей для працевлаштування та навчання, доступності освіти та медичного обслуговування, загальних настроїв жителів та їх намірів на майбутнє. Окреслено проблеми збереження та розвитку людського капіталу умовах цифровізації, такі як: можливість залишатись за кордоном тривалий час без необхідності повертатись на батьківщину, зменшення кількості робочих місць, постійне зростання вимог до володіння цифровими компетенціями, можливість дистанційної роботи на зарубіжні компанії, заміщення фундаментальних знань і практичних навиків автоматичними діями, необхідність постійного навчання та опанування нових навиків, нездатність частини населення до швидкої адаптації до життя у цифровому просторі, скорочення «живого» спілкування та комунікації «face to face». Рекомендовано такі шляхи розширення використання можливостей цифровізації для виконання завдання збереження та розвитку людського капіталу в Україні в умовах війни, як дистанційне навчання школярів і студентів, які перебувають за кордоном, та іноземних студентів; онлайн-обслуговування вітчизняними компаніями українських клієнтів; онлайн-консультування з питань повернення на батьківщину та адаптації до нових умов життя; забезпечення дистанційної занятості для працівників; організація та розвиток безкоштовних цифрових освітніх платформ; створення інформаційної платформи для комунікації та взаємодопомоги для переміщених осіб; забезпечення можливості отримати необхідний продукт чи послугу без особистої присутності у місці, де перебування може бути небезпечним для життя та здоров’я людини.