Вплив управлінського аспекту функціонування індустріального парку на реалізацію регіональної політики згуртованості в Україні - Laiko, Oleksandr; Shatnenko, Kateryna (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У зв’язку з потребою у відновленні економіки України зріс інтерес до такого інструменту економічної політики як індустріальні парки. Зараз індустріальні парки в Україні ще не функціонують повною мірою, адже більшість індустріальних парків мають проблеми з ключовим елементом, який формує індустріальний парк – керуючою компанією. Вони або відсутні, що навіть формально не дає вважати індустріальний парк індустріальним парком, або є неефективними. При цьому керуючі компанії мають ряд функцій, виконання яких робить індустріальний парк успішним. Вони сприяють посиленню згуртованості території, на якій він знаходиться. Вирішення проблеми згуртованості територій України має стати стратегічною метою для збереження країни, її відновлення від наслідків війни та формування основи для процвітання. Метою дослідження є встановлення можливих напрямів впливу керуючої компанії індустріального парку на згуртованість в Україні. Аналіз стану розвитку індустріальних парків в Україні свідчить про те, що керуючі компанії демонструють досить низькі результати у виконанні своєї основної функції – залучення резидентів, інвесторів, здатних залучити суттєві обсяги капіталу для забезпечення розвитку території та сприяння згуртованості. При цьому організаційно-правова форма керуючої компанії не має суттєвого значення, адже результати однаково низькі у різних форм. На даному етапі досить складно прослідкувати вплив керуючих компаній на згуртованість. Керуючі компанії через свої важелі впливу можуть сприяти інтеграції індустріального парку у місцеву, національну та міжнародну систему відносин. Рівень цієї інтеграції в свою чергу впливає і на результативність індустріального парку, потенціал його розвитку. Керуюча компанія може здійснювати заходи для більш інклюзивного розподілу доходів від економічного зростання, що генерується індустріальним парком. Це зменшує соціальну напруженість та створює більше можливостей для покращення якості життя населення. Керуюча компанія також має значну роль у запровадженні принципів еко-індустріального парку для сталого розвитку, що також є важливим для підтримки згуртованості. Огляд різних можливих функцій керуючих компаній показав наявність потенціалу їх впливу на підвищення згуртованості. Це стосується як зовнішніх ефектів від безпосередньо налагодження господарської діяльності в межах індустріального парку, так і можливих умов договору керуючої компанії з резидентами індустріального парку. Здобуті результати є корисними для ініціаторів створення індустріального парку для формулювання умов конкурсу з вибору керуючої компанії. Виділені напрями впливу керуючої компанії на згуртованість можуть стати положеннями договору про створення та функціонування індустріального парку, який укладається між ініціатором створення індустріального парку та керуючою компанією.