Стратегічні засади забезпечення безпекоорієнтованого міжнародного простору: економічний, інформаційний та екологічний виміри - Buriak, Alona; Masliy, Oleksandra (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті досліджено стратегічні засади забезпечення безпекоорієнтованого міжнародного простору, включаючи економічний, інформаційний та екологічний його виміри. У результаті проведеного дослідження праць ряду науковців, було визначено причинно-наслідкові зв’язки між глобалізацією та забезпеченням міжнародного безпекового середовища. Визначено, що одним із ключових аспектів забезпечення безпекоорієнтованого міжнародного простору є розробка та імплементація національних стратегій безпекоорієнтованого розвитку, які повинні враховувати основні аспекти економічного, інформаційного та екологічного розвитку держави. Доведено, що синтез економічної, інформаційної та екологічної безпеки у формі єдиної еколого-інформаційно-економічної безпеки стає важливою умовою для досягнення сталого розвитку. Запропоновано основні індикатори виміру безпекового середовища за складовими економічної, інформаційної та екологічної безпеки. Обґрунтовано основні принципи, на яких базуються підходи до формування еколого-інформаційно-економічної безпеки. Значну увагу у статті зосереджено на механізмові формування сучасних вимірів еколого-інформаційно-економічної безпеки на глобальному, національному та регіональному рівнях. Розглянуто основні виміри еколого-інформаційно-економічної безпеки, що відповідають сучасній парадигмі безпекоорієнтованого міжнародного простору. Доведено, що тривіальні аспекти взаємозв’язку і взаємодоповнення економічної, інформаційної та екологічної безпеки визначають основу для створення стійкої та збалансованої міжнародної економічної моделі, яка сприятиме подальшому розвитку країн та світової спільноти. Основними перспективами подальших наукових досліджень у даному напрямку є дослідження можливих наслідків розвитку та пошук нових шляхів впливу економічної, інформаційної та екологічної безпеки на формування безпекоорієнтованого міжнародного простору.