ВПЛИВ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ НА РИНОК ПРАЦІ - Kostyk, Yevhenii; Tsymbal, Kostiantyn (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Розвиток штучного інтелекту значно впливає на сучасний ринок праці, трансформуючи як окремі галузі, так і економіку в цілому. Стаття присвячена аналізу впливу штучного інтелекту на ринок праці України, враховуючи глобальні тенденції та локальні особливості. Для аналізу залучені дані з міжнародних джерел, включаючи звіти Statista та Міжнародного валютного фонду. Аналіз показує, що ринок штучного інтелекту стрімко зростає, що стимулюється впровадженням технологій у різні сектори. В Україні штучний інтелект створює нові можливості, але й приносить виклики, такі як заміна робочих місць та потреба у нових навичках. У висновках зазначено що штучний інтелект має значний потенціал для підвищення продуктивності та створення нових робочих місць у високотехнологічних секторах, проте також несе ризики скорочення зайнятості у традиційних галузях. Для максимального використання можливостей штучного інтелекту необхідні комплексні стратегії, спрямовані на підготовку працівників, розвиток нових навичок та створення етичних стандартів використання штучного інтелекту. Такий підхід сприятиме збалансованому та сталому розвитку ринку праці України в умовах цифрової трансформації.