Індекс узурпації влади як спосіб підвищення правосвідомості громадян - Осіпов, Андрій; Бутенко, Тетяна (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Місцеве самоврядування в Україні здійснюється на принципах: народовладдя, законності, гласності, колегіальності, поєднання місцевих і державних інтересів, виборності, правової, організаційної та матеріально-фінансової самостійності в межах повноважень, визначених цим та іншими законами, підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб, державної підтримки та гарантії місцевого самоврядування, судового захисту прав місцевого самоврядування. У статті розглянуті питання підвищення правосвідомості громадян та розвитку демократичних інститутів в Україні, зокрема в місцевих радах. Автором проаналізовано стан національного законодавства, правозастосування та висловлено конкретні заходи щодо подолання проблемних питань. Окремою темою постає питання узурпації влади як протиправного процесу, що руйнує основи державності. Визначено поняття місцева влада ті її повноваження. Вивчено механізм стримування і противаг місцевої ради. Розглянуто влада мера міста. Розкрито поняття «узурпація влади». Автори пропонують дієві механізми, що допомагають усвідомити на буденному рівні стан проблем щодо концентрації влади в громадах. Демократія є загальнодержавним процесом, що перебуває у постійному розвитку. Дієвість демократичних процедур на місцевому рівні (у територіальних громадах) є не доповненням до загально прийнятого розуміння демократії як способу організації центральної влади, а є важливою складовою, невід’ємною частиною державного устрою. У державах розвиненої демократії механізми стримування і противаг у місцевих радах є базовим (основним) рівнем побудови державних інституцій. Це фундамент, на якому розміщено центральні органи влади. Місцева демократія – це прикордонний бастіон забезпечення прав людини і громадянина. Темою статті є підвищення рівня правосвідомості громадян на місцевому рівні, усвідомлення сутності, правова і політична просвіта мешканців конкретних територіальних громад.