Проблеми формування умов економічного розвитку - Гулієва, Джахан; Джафарова, Румелла; Біннетов, Юсиф (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Основою економічного розвитку є теорія економічного розвитку. У ході розробки цієї роботи була вперше визначена теорія економічного розвитку, досліджені її особливості для Азербайджану, і теорія економічного розвитку була прийнята за основу економічного розвитку країни. Актуальність економічного розвитку означає динамічний і стабільний розвиток економіки країни. Це включає зростання робочих місць, використання нових технологій і вирішення соціальних питань. Економічний розвиток важливий для відновлення країни, створення робочих місць і швидкого розвитку громадян. Це пояснюється зростанням виробництва, споживання та торгівлі в економічній системі цієї країни чи регіону. Ця широка категорія охоплює різні сфери, такі як зростання національного доходу, розширення промисловості, розвиток технологій, зміни на ринку праці та підвищення рівня життя. За роки незалежності Азербайджанська Республіка вже здійснила перехід до ринкових економічних відносин. Таким чином, досягнуто макроекономічної стабільності, розроблено та реалізовано успішні стратегії, впроваджуються послідовні заходи на мікроекономічному рівні, повністю підтримується підприємницька діяльність. З цієї точки зору визначення напрямів економічного розвитку Азербайджанської Республіки в сучасних умовах є однією з головних проблем. Проблема створення умов для розвитку економіки залишається дуже актуальною і в сучасний час. Глобалізація, технічна революція, економічні кризи та геополітичні зміни вимагають нових підходів для забезпечення сталого та сталого розвитку країн. У зв'язку з цим формування умов для економічного розвитку може бути можливим за умови спільних зусиль державного та приватного секторів. Економічний розвиток є важливим фактором забезпечення сталого добробуту та соціальної стабільності будь-якої держави. Однак дуже важливо здійснювати цей процес не штучно, а шляхом сталої та стабільної економічної політики. У зв'язку з цим створення оптимальних умов для економічного розвитку стикається з багатьма перешкодами. Ініціатива створення оптимальних умов для розвитку економіки потребує комплексного підходу. Інфраструктура, освіта, політична стабільність, фінансові ресурси та міжнародні економічні відносини мають бути забезпечені стійкими та довгостроковими економічними стратегіями, а не штучними. Системне вирішення цих проблем може прискорити економічний розвиток.