Сутність та структура організаційно-економічного механізму забезпечення економічної ефективності нафтогазовидобувних родовищ України - Фірман, Мирон (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджено сутність, структуру та особливості функціонування організаційно-економічного механізму, необхідного для ефективного управління розробкою та експлуатацією нафтогазовидобувних родовищ. Основна увага приділяється його ролі у забезпеченні оптимального виробництва, переробки та розподілу вуглеводневих ресурсів, що є основою для формування економічної ефективності та довгострокової стійкості галузі, а також підкреслюється необхідність постійних технологічних інновацій, регуляторної адаптації та інвестиційних стратегій для підвищення конкурентоспроможності та екологічної відповідальності в секторі. Механізм управління включає комплексну взаємодію стратегій управління, економічної політики, технологічних інновацій та нормативно-правової бази, спрямованої на максимізацію продуктивності та мінімізацію впливу на навколишнє середовище та операційні витрати. У статті розглянуто основоположні засади організаційно-економічного механізму, його ключові складові та інструменти, що впливають на ефективність функціонування нафтогазовидобувних родовищ. Серед ключових проблем, з якими стикається нафтогазовий сектор України це недостатнє фінансування геологорозвідувальних робіт, обмежений доступ до сучасних технологій, бюрократичні бар'єри та екологічні виклики. З іншого боку, перспективи розвитку галузі включають поглиблення міжнародного співробітництва, залучення інвестицій у відновлення родовищ, а також розширення внутрішнього енергетичного ринку. У статті обґрунтовано, що ефективне управління нафтогазовидобувними родовищами можливе лише за умови оптимального поєднання державної політики, ринкових механізмів, технологічного розвитку та стандартів охорони довкілля. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розробку інструментів стимулювання інноваційної діяльності, підвищення конкурентоспроможності галузі та створення умов для сталого розвитку енергетичного сектору України. Нарешті, впровадження вдосконаленого організаційно-економічного механізму управління сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості, впровадженню інновацій та забезпеченню відповідального використання нафтогазових ресурсів для майбутніх поколінь.