Вплив когнітивних упереджень на прийняття фінансових рішень - Оліфер, Іван (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджено вплив когнітивних упереджень на ухвалення фінансових рішень у корпоративному секторі. Встановлено, що надмірна впевненість, уникнення втрат, ефект прив’язки, евристика доступності та ефект статус-кво суттєво впливають на фінансову стратегію компаній. Надмірна впевненість спричиняє залучення надлишкового боргового фінансування, підвищуючи ризик дефолту, тоді як уникнення втрат та статус-кво обмежують стратегічне зростання. Проаналізовано поведінкову теорію перспектив (prospect theory) Д. Канемана та А. Тверскі, проведено економетричний аналіз та поведінкові експерименти у середовищі невизначеності. Виявлено що зниження впливу упереджень на 10–20% може підвищити частку успішних інвестицій на 12–15% та покращити рентабельність активів і коефіцієнт боргового навантаження на 8–10%. Запропоновано впровадження сценарного аналізу, залучення незалежних експертів та групових підходів для зниження впливу викривлень і підвищення ефективності фінансового управління.