Цінність аграгації в гарантуванні економічної безпеки підприємств енергетики - Карпенко, Андрій; Братковська, Катерина (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У межах проведеного дослідження здійснено спробу трансферу знань щодо важливості впровадження агрегації на ринку електроенергії як для підприємств енергетичного сектору, так і решти учасників ринку. Визначено основні технічні та економічні переваги запровадження механізму агрегації. Наголошено, що створення агрегаторів та агрегованих груп дозволяє вирішити ключові проблеми у сфері електроенергетики. Це, зокрема, сприяє ефективнішому балансуванню попиту та пропозиції електроенергії, що є необхідною умовою для стабільного функціонування енергетичних систем. Додатково зазначено, що агрегація дозволяє оптимізувати навантаження на мережі, зменшуючи ризики перевантаження та підвищуючи ефективність використання генерованих ресурсів. Крім того, агреговані групи можуть використовувати сучасні технології моніторингу та прогнозування споживання, що дозволяє оперативно реагувати на зміни ринку та підвищувати рівень адаптивності енергетичних підприємств. Особливу увагу приділено впливу ворожих атак на енергетичний сектор України. Масштабне вторгнення російських військ призвело до значних втрат підприємств енергетики через прицільні атаки на критичну інфраструктуру, що спричинило перебої в електропостачанні та ускладнило функціонування економіки країни. У цьому контексті обґрунтовано необхідність нових підходів до управління генерацією та споживанням електроенергії, удосконалення механізмів ціноутворення та розвитку малої генерації, що сприятиме посиленню енергетичної безпеки країни. Важливим аспектом є також стимулювання інвестицій у децентралізовані джерела енергії, що допоможе підвищити енергетичну незалежність та гнучкість ринку. Використання відновлюваних джерел у складі агрегованих груп дозволить зменшити залежність від традиційних енергоносіїв та сприятиме екологічній стійкості енергетичного сектора, а агрегація забезпечить балансування виробництва та споживання електроенергії, регулювання її купівлю-продажу на відповідному ринку, а отже, і певним чином гарантування економічної безпеки підприємств енергетики.