Воєнні виклики контролю трансферного ціноутворення: нові схеми ухилення від оподаткування - Захаркіна, Людмила; Маслов, Владислав (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті проаналізовано воєнні виклики контролю трансфертного ціноутворення (ТЦУ) в Україні та описано нові схеми ухилення від оподаткування, що поширилися у 2022−2024 роках у сфері ТЦУ. Виявлено чотири ключові типи зловживань, які використовуються для маніпуляцій з ТЦУ в умовах воєнного стану: фіктивні операції та документообіг із пов’язаними особами; зловживання механізмами гуманітарної та донорської допомоги; псевдо-спонсорська (донорська) допомога від нерезидентів; а також псевдооплати на рахунки підставних компаній за кордоном. Розкрито вплив економічної нестабільності на обсяги контрольованих операцій і труднощі перевірок у воєнний час. Запропоновано напрями підвищення ефективності контролю, зокрема через цифровізацію процедур, міжнародний обмін податковими даними та аналітичну обробку інформації.