Концептуальні підходи до інтеграційної моделі взаємодії банківських та підприємницьких систем на основі сервіс-орієнтованої архітектури - Солошенко, Микита (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Сучасний цифровий ландшафт характеризується стрімкими змінами, що змушують як банківські установи, так і підприємства шукати нові шляхи для підвищення ефективності та конкурентоспроможності. Цифрова трансформація перестала бути просто трендом, перетворившись на фундаментальну умову виживання та розвитку. Банки активно відходять від традиційних моделей надання послуг, прагнучи стати більш гнучкими, клієнтоорієнтованими та інтегрованими в повсякденне життя своїх клієнтів. Водночас підприємства потребують оперативного доступу до фінансової інформації в режимі реального часу та можливості вбудовування банківських сервісів безпосередньо у власні операційні процеси. Одним із ключових каталізаторів цих змін є розвиток «API-економіки». Ця концепція фундаментально змінює підходи до створення, надання та споживання фінансових послуг, перетворюючи банківську діяльність з фізичного місця на сервіс, доступний будь-де та будь-коли. Такий підхід відкриває значні можливості для інновацій, дозволяючи банкам та підприємствам створювати нові продукти та послуги шляхом комбінування власних можливостей із сервісами третіх сторін.