Податки та транскордонне співробітництво в системі державної регіональної політики - Новак, Геннадій; Бутенко, Тетяна (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті розглянуто роль податків та транскордонного співробітництва у формуванні ефективної державної регіональної політики в Україні. Проаналізовано сучасний стан національного законодавства у сфері оподаткування, що стосується регіонального розвитку, та механізми транскордонної взаємодії між регіонами України та сусідніми державами. Визначено ключові проблеми, пов’язані з нерівномірним розподілом податкових надходжень між регіонами, а також недостатньою інтеграцією транскордонних ініціатив у систему регіонального управління. Автороми запропоновано конкретні заходи щодо вдосконалення законодавчої бази, підвищення ефективності розподілу податкових ресурсів та розвитку транскордонних проєктів. Окреслено роль міжрегіональних і міжнародних угод у зміцненні економічного потенціалу регіонів. Визначено поняття «транскордонне співробітництво» та його значення для регіональної політики.