Рушійні сили фактору праці в контексті забезпечення економічного розвитку регіону - Уманець, Тетяна; Шаталова, Людмила (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
В статті розглянуто фактор праці як один із ключових факторів економічного розвитку соціо-еколого-економічних систем всіх рівнів. Визначено його рушійні сили, що впливають на регіональний економічний розвиток. Проаналізовано стан трудових ресурсів в регіонах України напередодні повномасштабного вторгнення сусідньої країни. Виявлено негативні тенденції в трудоресурсній сфері, що склалися до 2022 р., та посилились в умовах воєнних дій 2022-2025 рр. Акцентовано увагу на низькому рівні продуктивності праці в Україні, досягнутому протягом останніх двадцяти років, в порівнянні з сусідніми державами та державами, що мають досвід повоєнної відбудови. Зазначено, що погіршення демографічної ситуації в Україні є одним із найкритичніших наслідків збройної агресії сусідньої країни, вплив якого відчуватимуть всі сфери життєдіяльності українського суспільства протягом тривалого часу.