Актуалізація інформації як елемента економічної безпеки підприємства - Дейнега, Інна; Пиртко, Михайло (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті описано ретроспективний розвиток поняття «інформація» та трансформаційні перетворення щодо розуміння її змісту у науковому обігу. Ідентифіковано роль інформації для забезпечення функціонування економічних систем у сучасних умовах господарювання підприємств. Конкретизовано роль інформації в економічній діяльності підприємств. Адаптовано концепт теорії асиметричної інформації до функціонування вітчизняних ринків. Встановлено пріоритетність своєчасності інформації у визначенні цінності економічної інформації на противагу технічній. Ідентифіковано сутність поняття «інформаційна безпека» та встановлено, що воно може застосовуватись по відношенню до держави, суспільства, окремих громадян та підприємств. Визначено, що інформаційна безпека підприємства корелює із його економічною безпекою, оскільки будь-які управлінські рішення в економічній діяльності підприємств ґрунтуються на інформації, отже їхня результативність буде напряму залежати від якості інформації, на підставі якої вони були попередньо ухвалені.