Соціально-економічна ефективність використання low-code платформ у цифровому маркетингу закладів вищої освіти - Івасенко, Олена (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Стаття досліджує соціально-економічну ефективність використання low-code платформ у цифровому маркетингу закладів вищої освіти України. На основі систематичного огляду джерел і функціонального аналізу популярних LCNC-інструментів (Bubble, Adalo, Tilda, Microsoft Power Apps, Make.com) розроблено три типові сценарії впровадження для різного рівня цифрової зрілості ЗВО. Запропоновано методику кількісної оцінки економічного ефекту (економія витрат, зміна конверсії, час запуску) і виконано ілюстративні розрахунки для кожного сценарію. Результати показують, що при дотриманні вимог інформаційної безпеки і належного IT-губернаторства low-code рішення забезпечують помітне підвищення маркетингової ефективності та скорочення витрат у короткостроковій перспективі. Стаття містить практичні рекомендації для керівництва ЗВО та маркетингових команд щодо вибору платформи, організації процесів і оцінки ризиків.