Сталий розвиток і туроператорська діяльність: синергія рекреаційного туризму та краєзнавчих маршрутів - Бакало, Надія; Маховка, Вікторія; Левченко, Ірина (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу впровадження принципів сталого розвитку в туроператорську діяльність з акцентом на поєднанні рекреаційного туризму та краєзнавчих маршрутів. У роботі обґрунтовано, що сучасна туристична індустрія перебуває на етапі трансформації, де екологічна відповідальність, соціальна свідомість та економічна збалансованість стають ключовими умовами конкурентоспроможності туристичних підприємств. Акцент зроблено на теоретичних засадах сталого розвитку та практичному механізмі їх інтеграції в туристичну діяльність. Показано, що рекреаційний туризм у поєднанні з краєзнавчими маршрутами формує унікальний туристичний продукт, який сприяє відновленню фізичного й емоційного стану туристів, водночас забезпечуючи збереження природних ландшафтів, об’єктів культурної спадщини та історичної пам’яті територій. Особливу увагу приділено ролі туроператорів як основних формувачів туристичного продукту, здатних впливати на моделі споживання туристичних послуг та сприяти збереженню рекреаційного і культурного потенціалу регіонів. Також розглянуто різні види туристично-краєзнавчих маршрутів, які обґрунтовані в роботах науковців, що класифікують туристичні маршрути за різними критеріями. Доведено, що краєзнавчі маршрути виконують важливу освітню та ідентифікаційну функції, стимулюють локальну економіку, зміцнюють зв’язки між туристичною сферою та місцевими громадами. Сформульовані в статті рекомендації можуть бути використані туроператорами, органами місцевого самоврядування, представниками рекреаційних установ та освітніх закладів для розроблення сталих туристичних маршрутів та програм. Стаття підкреслює, що синергія рекреаційного туризму та краєзнавчих маршрутів є перспективним напрямом формування відповідального туризму, що відповідає сучасним глобальним викликам та сприяє гармонійному розвитку територій.