Сучасний стан та розвиток зовнішньої торгівлі України з ЄС - Гарасимлюк, Марія; Олех, Катерина (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті проаналізовано сучасний стан і тенденції розвитку зовнішньої торгівлі України з Європейським Союзом Визначено, що роль ЄС як головного торговельного партнера України продовжує зростати, що зумовлено економічною інтеграцією, лібералізацією доступу до європейського ринку та підтримкою з боку ЄС у період повномасштабної війни. Представлено основні чинники, що впливають на торговельні потоки, включно з економічною інтеграцією, впливом війни, логістичними обмеженнями та впровадженням європейських стандартів якості. Окрему увагу приділено динаміці експорту та імпорту товарів і послуг, структурним змінам у торгівлі та ролі ключових торговельних партнерів України у межах Європейського Союзу. Розглянуто перспективи розвитку українського експорту, а саме підвищення частки продукції з високою доданою вартістю, інтеграцію у європейські виробничі процеси та вдосконаленням інституційних і регуляторних механізмів.