Енергетична безпека країни: порівнядиний аналіз та удосконалення нормативної бази енерго-, ресурсозбереження будівель в Україні та ЄС. - Chichulin, Victor; Chichulina, Kseniya (Економіка і регіон/ Economics and region, 2017)
УДК 658.264 GEL: E21; F15; L74; Q49; Q48; R58 Віктор Петрович Чичулін, кандидат технічних наук, доцент. Ксенія Вікторівна Чичуліна, кандидат технічних наук. Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка. Енергетична безпека країни: порівнядиний аналіз та удосконалення нормативної бази енерго-, ресурсозбереження будівель в Україні та ЄС. Виконано аналіз і порівняння існуючої нормативної бази з енерго- та ресурсозбереження будівель різного призначення в Україні та в ЄС. Завданням цього дослідження є вивчення поточної ситуації та тенденції до вдосконалення української нормативної бази, що стосується енергозбереження у будівельній галузі. З метою забезпечення енергетичної безпеки держави визначено підходи для ефективного вирішення проблеми високого споживання енергії. Ефективне розв’язання проблеми високого споживання енергетичних ресурсів у сфері промислового і цивільного будівництва можливе лише при комплексному підході. Це необхідно для контролю втрат тепла за допомогою зведення стін і зменшення витрат енергії на кондиціювання будівлі, вентиляції та транспортування повітря та інше. Щоб успішно розв’язати проблему високого споживання енергетичних ресурсів, необхідно вдосконалювати загальну вартість отримання електроенергії, тепла/холоду, щоб мінімізувати втрати на шляху від виробника електроенергії до споживача. Наведено енергетичну класифікацію будинків за європейськими стандартами, доведено необхідність розвитку існуючих правил енергоефективності в Україні; викладено досвід європейських країн з енергетичної сертифікації для подальшого впровадження в Україні; структуру законодавчої бази України у сфері енергетичної ефективності будівель; впровадження європейського досвіду енергозбереження в Україні; розроблено рекомендації з адаптації стандартів України до ЄС; сформовано пропозиції щодо поглиблення співробітництва у сфері енергетики між Україною та ЄС. Ключові слова: енергетична безпека, нормативна база, енерго- та ресурсозбереження, будівель, енергетичний паспорт.