Методичний підхід до оцінювання ролі органічного сільського господарства в економіці країн-членів Європейського Союзу - Chychkalo-Kondratska, Irina; Fedina, Olha (Економіка і регіон/ Economics and region, 2016)
У статті проаналізовано показники, що характеризують виробництво органічної сільськогосподарської продукції, та визначено місце органічного сільського господарства в економіці країн-членів ЄС. У результаті оцінювання виокремлено групи країн зі спільними ознаками щодо ступеня розвитку та ролі в них органічного сільського господарства. Здійснено класифікацію країн-членів ЄС на основі кластерного аналізу за критеріями частки сільського населення, частки органічних сільськогосподарських угідь і частки населення, зайнятого в органічному сільському господарстві. Проведена оцінка показала, що здебільшого для країн-членів ЄС участь сільських мешканців в органічному сільськогосподарському виробництві збільшується, хоча у високорозвинених країнах ЄС, таких як Люксембург, Данія, Швеція, Ірландія, органічне сільське господарство не займає значного місця в економіці. Воно має велике значення для Австрії та деяких менш розвинених країн ЄС, для значної кількості яких воно є низько ефективним. Завданням таких країн полягає в переході до органічного сільського господарства, який забезпечить належний рівень доходів для населення і розвиток сільських територій. Для України органічне сільське господарство є перспективним напрямом, проте воно потребує вдосконалення. Вважаємо, що застосування досвіду країн-членів ЄС стимулюватиме перебудову сільського господарства України.