НАВЧАЛЬНА ПАРАЛЕЛЬНА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА СИСТЕМА: МОЖЛИВОСТІ ПОБУДОВИ ТА ВІРІАНТИ КОНФІГУРАЦІЇ - Тиртишніков, О І; Мільченко, Т О (Новітні інформаційні системи та технології, 2018)
Для вивчення архітектури та методів програмування комп’ютерних систем вкрай бажаною є наявність реальних навчальних паралельних обчислювальних систем, що мають декілька процесорів та розподілену пам’ять. При цьому, наприклад, продуктивність таких систем може бути невисокою. В роботі досліджуються можливості побудови навчального кластера на основі доступного апаратного та програмного забезпечення з метою обґрунтування вибору оптимального за критерієм ефективність / вартість варіанта навчальної паралельної обчислювальної системи. Ключові слова: кластерна система, суперкомп’ютер, обчислювальний вузол, паралельне програмування.