РЕГЕНЕРАТИВНИЙ ТЕПЛОАКУМУЛЯТОР ДЛЯ ПРИПЛИВНОЇ ВЕНТИЛЯЦІЙНОЇ УСТАНОВКИ - Кутний, Богдан Андрійович; Новах, Б. Р. (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Роботу присвячено огляду існуючих теплоутилізаторів, що застосовуються в припливних енергоефективних системах вентиляції житлових приміщень, виділено їх переваги та недоліки. Досліджено можливість зменшення витрат теплоти на вентиляцію будівель при включенні до припливної установки з пластинчастим рекуператором теплоакумулятора фазового переходу сезонного типу. Описано режими його роботи, наведено схему роботи та формули, за якими можна попередньо визначити його потребу в теплоакумулюючому матеріалі та габаритні розміри. Установлено температурні режими роботи регенератора та рекуператора. Нині для утилізації теплоти витяжного повітря застосовують регенеративні обертові теплообмінники, теплообмінники з проміжним теплоносієм, пластинчасті рекуператори, утилізатори з тепловими трубами, рекуперативні теплообмінники. Застосування в системах припливно-витяжної вентиляції утилізаторів теплоти дозволить майже вдвічі скоротити витрати палива на опалення та вентиляцію, використовуючи 50 – 70% теплоти витяжного повітря для нагріву припливного.